Jak na prodej nemovitosti?

Jak na prodej nemovitosti?

Ceny nemovitostí stoupají, hlavně v Praze a okolí. Také už jste přemýšleli, že na té svojí zkusíte vydělat prodejem? Pokud ano, nebo se o tuto problematiku zajímáte z jiného důvodu, pak čtěte dále. Tento článek je určený přesně pro vás.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Jak postupovat při prodeji nemovitosti

Ať jste nemovitost získali jakýmkoli způsobem, měli byste předtím, než cokoli začnete podnikat, prověřit její stav. Zjistěte, zda má nemovitost nějaká věcná břemena, exekuce, předkupní nebo zástavní právo či jiné zápisy ve prospěch třetích osob. To je velmi důležité, protože zřejmě nechcete, aby se cena nemovitosti něčím nečekaným snížila. Tyto informace zjistíte nejlépe v aktuálním výpisu z katastru nemovitostí, jinak zvaném listu vlastnictví.

Výpis z katastru nemovitostí si lze vyžádat na následujících místech:

  • jakémkoli katastrálním úřadě
  • pobočkách CzechPointu
  • a dokonce i elektronicky na www.cuzk.cz. Zde ale počítejte s tím, že jen zkrácený online výpis vám příliš nepomůže. Celý výpis z katastru nemovitostí si ale můžete na stránce cuzk.cz zakoupit online.

Aktualizujte list vlastnictví

Toto možná bude znít jako z nějaké kriminálky, ale postarejte se o to, aby z listu vlastnictví zmizely neaktuální záznamy, jako právo na dožití již zesnulé babičky, či zástavní právo banky k zajištění již splaceného hypotečního úvěru, a jim podobné.

Dejte si pozor na důležité dokumenty k prodeji.

Jak prodat dům s hypotékou

Lze samozřejmě prodat i byt zatížený jedním z těchto břemen, ale počítejte s tím, že to může výrazně snížit jeho cenu. V zásadě ale máte dvě možnosti, a to buď hypotéku před prodejem splatit, nebo prodat dům zatížený hypotékou.

Pokud budete hypotéku splácet najednou, zjistěte si detaily o úrocích, abyste neplatili zbytečně vysoké částky. I když jsou české banky pod velkým tlakem Evropské unie a jsou nuceny sankce za předčasné splacení hypotéky přehodnocovat, stále ještě požadování některých poplatků není v rozporu s platnou legislativou. Podmínky předčasného splacení jsou uvedené ve vaší smlouvě o hypotečním úvěru, takže si je důkladně prostudujte.

Další možností je prodat nemovitost zatíženou hypotékou. Více informací o převodu hypotéky zjistíte rovněž ve vaší bance.

S realitkou či bez realitky?

Při prodeji nemovitosti můžete využít služeb zprostředkovatele, nebo do toho můžete jít sami. Počítejte s tím, že pokud využijete služeb realitní kanceláře, budete muset uhradit provizi pro zprostředkovatele. Její výše se odvíjí od služeb, které budete chtít využít.

Tedy v tomto případě platí, že čím vyšší provize, tím mnohdy větší pohodlí pro vás, protože realitní kancelář či makléř zařídí vše potřebné. Využít služeb realitní kanceláře, alespoň částečně, je ta častější možnost. Pokud potřebujete poradit s výběrem makléře, pomůže vám tento článek.

S realitkou nebo bez realitky?

Můžete se ale rozhodnout prodat nemovitost i na vlastní pěst, nebo prostřednictvím různých prodejních webů. Na to ale potřebujete určité znalosti, abyste se v moři makléřů a prodeje nemovitostí neztratili. Minimálně si sežeňte právníka, který vám pomůže s právními záležitostmi a s dokumenty okolo prodeje. Například k přípravě kupní smlouvy právníka rozhodně potřebujete a neměli byste na této záležitosti šetřit. Sepsání smlouvy svépomocí tedy rozhodně nedoporučujeme.

Jak prodat dům nebo pozemek za příznivou cenu

Je důležité správně stanovit cenu, protože přece chcete co nejvíce vydělat a zároveň být schopni nemovitost stále prodat. Pokud nevyužíváte služeb realitní kanceláře, existují různí odhadci, kteří vám s tím pomohou.

Realitní kancelář vám může pomoci stanovit cenu nemovitosti, může vaši nemovitost vystavit na svůj web, udělat prodeji reklamu, profesionálně nafotit nemovitost, zajistit prohlídky potencionálních a relevantních zájemců (skuteční profesionálové za vás ověří, zda třeba zájemce nemá exekuce apod. a tak šetří váš čas), vše s nimi komunikovat a nakonec se postarat i o veškeré dokumenty a právní záležitosti spojené s prodejem.

Ukažte, co prodáváte

Pokud vlastníte kvalitní zrcadlovku a umíte s ní i patřičně zacházet, pak je možné, abyste si prodávanou nemovitost nafotili sami. V opačném případě ale nechte nafocení objektu na profesionálním fotografovi, nebo šikovném realitním makléři, který má s focením zkušenosti a ví, jak dům či byt správně nafotit. Dejte si prostě záležet na tom, aby fotky vypadaly profesionálně a ukázaly to nejlepší z vaší nemovitosti. Význam fotografií při prodeji je totiž značný. Například pokud máte designově vyřešenou vestavěnou palandu, krb, nebo dřevěné podlahy, ukažte to fotografiemi. Lidé totiž nakupují pohledem, a to nejen nemovitosti. Jak jinak se mohou právě do té vaší zamilovat na první pohled, než že ji uvidí v tom nejlepším světle? Několik dalších tipů na prezentaci nemovitosti najdete zde.

Profesionálně nafocený byt vypadá mnohem lépe. Zdroj: fermakleri.cz

Jaké dokumenty potřebujete k prodeji nemovitosti

Kompletní seznam dokumentů a podrobnější informace najdete v tomto článku. Ve zkratce budete potřebovat:

Někdy je to o detailech. Zdroj: fermakleri.cz

Co je to rezervační smlouva a proč ji potřebujete?

Rezervační smlouva je důležitým instrumentem při procesu převodu nemovitosti mezi kupujícím a prodávajícím. Obyčejně se používá při prodeji prostřednictvím realitní kanceláře. Rezervační smlouva zaručí kupujícímu, že vaše nemovitost bude pro něj po určitou dobu blokována, aby měl dostatek času na vyřízení všech úkonů spojených s následnou koupí. Rezervační smlouva logicky předchází kupní smlouvě, která ji později v procesu nahradí.

Zde považujeme za důležité zmínit, že pokud bude podepsána pouze tzv. dvoustranná smlouva bez vás jako bez osoby prodávající, tak se podpisu zúčastní jen makléř za realitní kancelář a zájemce o koupi vaší nemovitosti. V rezervační smlouvě pak může být zmíněno, že pokud zájemce od smlouvy odstoupí, bude mu uložena pokuta. Nejvyšší soud ČR však rozhodl, že v tomto případě není realitní kancelář oprávněna sankcionovat zájemce za případné pozdější neuzavření kupní smlouvy s vámi jako s vlastníkem předmětné nemovitosti.

Když už jsme u pojmů, bude se vám hodit také „advokátní úschova”

Advokátní úschova je výhodná pro obě strany, kupujícího i prodávajícího. Funguje tak, že advokát otevře speciální bankovní účet, na který kupující pošle domluvenou částku za nemovitost. Advokát tuto částku prodávajícímu přepošle až ve chvíli úspěšného převodu nemovitosti v katastru. Proces prodeje tak proběhne pod dohledem a s přesnými pravidly. V období od podpisu smlouvy do zápisu nového majitele do katastru jsou obě strany chráněny. Více o advokátní úschově najdete zde.

Přejeme hodně štěstí při prodeji!

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 8.1.2020

Poslední aktualizace: 26.4.2020

Téma: Home staging Rezervační smlouva na nemovitost Katastr nemovitostí Prodej nemovitosti Výpis z katastru nemovitostí Advokátní úschova List vlastnictví (LV)

Související články

Jak urychlit prodej nemovitosti a zvýšit její cenu? Vyzkoušejte home staging

Téma: Home staging

Až o 73 % kratší doba inzerce před prodejem, až o 20 % vyšší cena. Tzv. home staging může výrazně zefektivnit prodej nemovitosti.

Přečíst článek

Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr FAQ

Prodávat nemovitost zatíženou hypotékou není v dnešní době už nic zvláštního. Je však důležité si uvědomit několik věcí a podle toho při prodeji i postupovat. Jaké to jsou?

Přečíst článek

Jaká je cena za výpis z katastru nemovitostí?

Téma: Výpis z katastru nemovitostí Katastr nemovitostí FAQ

Samotný výpis lze získat přímo na katastrální úřadě, prostřednictvím Czech POINTu nebo online na webových stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. a podle toho se i odvíjí ceny za výpis. Čtěte jaké jsou v nich rozdíly.

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích