Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Prodávat nemovitost zatíženou hypotékou není v dnešní době už nic zvláštního. Je však důležité si uvědomit, že jde o nemovitost vázanou zástavním právem, kdy je zástavcem buď samotná banka, u které byla hypotéka zřízena, nebo věřitel nebankovního charakteru (právnická či fyzická osoba). Z tohoto faktu vyplývá, že je nejprve potřeba získat od konkrétního zástavce  souhlas s prodejem dané nemovitosti. Rovněž je nezbytné se u banky informovat o výši zůstatku úvěru.

Prodej nemovitosti s hypotékou je možné realizovat hned několika způsoby. Vhodné řešení představuje například uhrazení hypotéky prodávajícího finančními prostředky kupujícího. V případě potřeby si může kupce na splacení úvěru prodejce vzít i novou hypotéku, a to nejlépe u stejné banky, u které ji má právě i prodávající. Jestliže se ale kupující rozhodne zřídit hypotečnímu úvěr někde jinde, bude až do doby předčasného splacení hypotéky prodávajícího právě tímto novým úvěrem kupce předmětná nemovitost v katastru nemovitostí opatřena dvojím zástavním právem. Další možností je převedení hypotečního úvěru prodávajícího přímo na kupujícího. Posledním východiskem je předčasné splacení zůstatku úvěru prodejcem, a to například jeho vlastními finančními prostředky, penězi od kupce, menším úvěrem nebo navýšením nové hypotéky o potřebnou částku. To se však vyplácí provádět jen na konci fixačního období, kdy nehrozí sankce. 

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 14.3.2021

Poslední aktualizace: 27.4.2021

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr FAQ

Související články

Chystáte se prodat dům s hypotékou? Jde to!

Téma: Hypoteční úvěr

Prodej domu, který je zatížený hypotékou, nepředstavuje v dnešní době už žádný větší problém. Více na toto téma najdete v článku.

Přečíst článek

Jak na prodej nemovitosti?

Téma: Home staging Rezervační smlouva na nemovitost Katastr nemovitostí Prodej nemovitosti Výpis z katastru nemovitostí Advokátní úschova List vlastnictví (LV)

Ceny nemovitostí stoupají, hlavně v Praze a okolí. Také už jste přemýšleli, že na té svojí zkusíte vydělat prodejem? Pokud ano, nebo se o tuto problematiku zajímáte z jiného důvodu, pak čtěte dále. Tento článek je určený přesně pro vás.

Přečíst článek

Má v současné situaci smysl delší nebo kratší fixace hypotéky?

Téma: Hypoteční úvěr

Podle nejčerstvější statistiky České národní banky byl objem poskytnutých hypotečních úvěrů v září ve srovnání s předchozím měsícem opět nižší.

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích