Jak se připravit na prodej bytu

Jak se připravit na prodej bytu

Níže uvádíme volnější přepis článku paní Lucie Tůmové, zástupkyně Realitní komory České republiky pro Prahu 1 (odkaz na původní článek zde). Až budete připraveni, doporučujeme nový článek Jak prodat byt.

Prověřte právní stav nemovitosti

Ať už jste nemovitost zdědili, dostali darem nebo před lety zakoupili, měli byste si prověřit aktuální právní stav nemovitosti. Především se jedná o zjištění věcných břemen, exekucí, předkupního nebo zástavního práva či jiné zápisy ve prospěch třetích osob. Tyto informace zjistíte v aktuálním výpisu katastru nemovitostí (v tzv. listu vlastnictví).

Aktuální výpis z katastru si lze zajistit na:

Vymazání záznamů

Všechny záznamy, které je možno vymazat, vymažte ještě před prodejem (např. právo na dožití zesnulé babičky nebo zástavní právo věřitele k již splacenému dluhu). K běžným zápisům dnes patří zástavní právo banky k zajištění hypotečního úvěru. Budete-li úvěr doplácet při prodeji, informujte se s předstihem ve své bance o podmínkách. V některých případech mohou být náklady spojené se splacením úvěru mimo fixační období tak vysoké, že se vyplatí s prodejem nemovitosti počkat. Záleží na interních předpisech banky a na podmínkách konkrétní úvěrové smlouvy.

Samozřejmě lze prodat i byt zatížený např. exekucí nebo věcným břemenem užívání. Takové zápisy ale přiměřeně snižují prodejní cenu nemovitosti; čím větší omezení nebo riziko pro kupujícího, tím nižší tržní cena.

Dokumenty potřebné k prodeji

  1. List vlastnictví viz výše.
  2. Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB).
    Originál průkazu se předává kupujícím při podpisu kupní smlouvy. Informaci o energetické náročnosti budovy je třeba zveřejnit již v inzerci.
  3. Kopie vašeho nabývacího titulu.
    Budou-li kupující financovat koupi hypotečním úvěrem, jejich banka bude ke schválení úvěru vyžadovat kopii vašeho nabývacího titulu – tj. kupní, darovací nebo směnnou smlouvu, zápis z dědického řízení, případně jiný dokument prokazující nabytí vašich vlastnických práv k dané nemovitosti.
  4. Dále budou chtít zájemci o koupi pravděpodobně nahlédnout také do:
    1. vyúčtování záloh za služby
    2. výpisu plateb do fondu oprav
    3. stanov společenství vlastníků a budou se chtít informovat o hospodaření společenství a provedených i plánovaných rekonstrukcích domu apod.
  5. Kupní smlouva a smlouva o úschově.

Příprava kupní smlouvy

Chcete-li při prodeji na něčem ušetřit, určitě by se to nemělo týkat přípravy kupní smlouvy. Pokud nevyužijete služeb realitní kanceláře, najměte si právníka. Nejlépe specialistu na nemovitostní právo. Stejně jako rodinné, trestní nebo obchodní právo, má i to nemovitostní svá specifika. Advokát, který se běžně věnuje např. rozvodům, nemusí znát všechna úskalí a skrytá rizika spojená s prodejem nemovitostí. Může vám tak neúmyslně způsobit nepříjemnosti, v horším případě i finanční ztráty.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 1.5.2017

Poslední aktualizace: 17.12.2020

Téma: Prodej nemovitosti Katastr nemovitostí Kupní smlouva na nemovitost List vlastnictví (LV)

Související články

Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr FAQ

Prodávat nemovitost zatíženou hypotékou není v dnešní době už nic zvláštního. Je však důležité si uvědomit několik věcí a podle toho při prodeji i postupovat. Jaké to jsou?

Přečíst článek

Jaká je cena za výpis z katastru nemovitostí?

Téma: Výpis z katastru nemovitostí Katastr nemovitostí FAQ

Samotný výpis lze získat přímo na katastrální úřadě, prostřednictvím Czech POINTu nebo online na webových stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. a podle toho se i odvíjí ceny za výpis. Čtěte jaké jsou v nich rozdíly.

Přečíst článek

Koupě či prodej nemovitosti bez realitky? Jde to! Ale je to složitější.

Téma: Prodej nemovitosti

Prodej, nebo naopak koupě nemovitosti bez pomocí realitní kanceláře není v dnešní době ničím neobvyklým, avšak v obou případech je nutné být vždy obezřetný, dobře informovaný a na vše připravený. Rovněž se vyplácí vyhnout se zbytečně ukvapeným rozhodnutím

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích