Jak postupovat při koupi nemovitosti: co si ujasnit předem a na co si dát pozor?

Jak postupovat při koupi nemovitosti: co si ujasnit předem a na co si dát pozor?

Koupě nemovitosti symbolizuje významný životní milník. Proces výběru a následné koupě vašeho nového bydlení se proto nevyplatí příliš uspěchat. Jak postupovat při koupi bytu nebo rodinného domu? 

Parametry vašeho nového bydlení: Přemýšlejte nad velikostí, lokalitou i cenou

Nejdříve si v klidu sedněte a důkladně popřemýšlejte o tom, jaké parametry by vaše nové bydlení mělo splňovat. 

Zvažte, jak dlouho zde budete bydlet 

Spousta lidí může v této otázce tápat a pokládat si otázku: „Jak koupit nemovitost, která mi bude vyhovovat i za několik desítek let?“. Důležité je si tento bod opravdu promyslet a projít si své plány do budoucnosti.  Chcete bydlet sám, založit rodinu anebo vám naopak děti už vyrostly? To vše ovlivňuje nejen ideální dispozici, ale například i vhodnou lokalitu a dostupnost občanské vybavenosti.

Vyberte vhodnou lokalitu

Někdo preferuje ruch velkoměsta, někdo dá naopak přednost blízké přírodě. V tomto kroku nezapomínejte vzít v úvahu i vzdálenost do vaší práce, školy a veškerou občanskou vybavenost vybraného místa.

Velikost nemovitosti hraje roli

Ať už se rozhodnete pro byt či dům, promyslete si, jakou minimální rozlohu vyžadujete. Také zvažte, jaké dispozice by měla nemovitost mít. Kolik potřebujete oddělených pokojů? Stačí vám jedna koupelna? A co garáž nebo terasa?

Cena aneb kde je vaše hranice?

V neposlední řadě nezapomeňte zvážit maximální cenu, kterou jste schopni za vybranou nemovitost dát. A počítejte i s tím, že nemalé peníze vydáte za následné vybavení či případnou rekonstrukci.

Promyslete si, kolik lidí bude v bytě bydlet za rok, ale i za deset či dvacet let.

Promyslete si, kolik lidí bude v bytě bydlet za rok, ale i za deset či dvacet let. 

Ujasněte si způsob financování

Dříve než se po vašem vysněném bydlení rozhodnete poohlížet, je potřeba mít jasno v otázce způsobu jeho financování. Obecně jsou rozšířené především dvě hlavní varianty: platba v hotovosti a hypoteční úvěr. Ve skutečnosti se však možností nabízí víc.

Platba v hotovosti vyžaduje minimum administrativy a celý proces se díky tomu výrazně urychlí. 

Druhou variantou je hypoteční úvěr, který je primárně určený pro nákup nemovitosti. Může jím být ale financována i rekonstrukce, výstavba či dostavba. Důležitou podmínkou přitom je nutnost ručení nemovitostí.

Úvěr ze stavebního spoření, překlenovací úvěr nebo úvěr od stavební spořitelny mohou být další alternativy pro financování koupě nemovitosti. Na rozdíl od hypotečního úvěru s sebou přitom přináší jeden zásadní rozdíl - není třeba ručit nemovitostí u úvěrů na nižší částky. 

Poslední možnou variantou je neúčelový spotřebitelský úvěr. Jedná se o klasický úvěr bez nutnosti dokládání účelu využití finančních prostředků. Pro financování nemovitosti se však v praxi příliš často nepoužívá. 

Pokud tedy řešíte, jak koupit byt či dům, i když nemáte dostatečnou hotovost, možností se nabízí celá řada. 

Kde hledat vhodné nemovitosti? 

Pro nalezení vaší vysněné nemovitosti existuje několik cest:

  • Sledujte nejrůznější realitní servery a reagujte na inzeráty, které přidávají samotní majitelé nebo realitní makléři.
  • Kontaktujte spolehlivého realitního makléře, který bude nabídky ke koupi nemovitosti sledovat za vás. Díky této variantě budete výrazně šetřit čas - realitnímu makléři jen sdělíte své požadavky a zbytek necháte na něm.
  • Zeptejte se známých. Často se nějakou oklikou můžete dostat ke člověku, který nemovitost právě prodává.
  • Máte vytipovanou ideální lokalitu? Vylepte zde letáky s informací, že byste rádi nemovitost koupili a nechte na sebe telefonní kontakt. Je možné, že se vám dříve nebo později někdo ozve.

I když v České republice není příliš rozšířené využívat realitního makléře při koupi nemovitosti, mnohdy jeho služby oceníte. Zvážit můžete třeba i částečnou pomoc makléře, který vám poradí s formální stránkou věci (například v otázce smluv a advokátní úschovy). 

Čas na osobní prohlídku. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti?

Vyhlídli jste si ideální nemovitost, která vás z popisu a fotografií zaujala. Kontaktovali jste majitele či realitního makléře a nyní přichází na řadu den D. Čeho všeho si při prohlídce všímat, abyste si nekoupili zajíce v pytli?

  • Připravte si otázky, na které se chcete prodejce zeptat a nenechte se odbýt. Informujte se, proč se nemovitost prodává, zda je v dané lokalitě hluk i jaké jsou náklady spojené s provozem domu (ideálně chtít po majiteli tzv. evidenční list, kde jsou uvedeny náklady za všechny služby).
  • Zkoušejte vše na vlastní pěst. Nebojte se otestovat funkčnost vodovodních baterií, důkladně si prohlédnout kuchyňskou linku a zjistit, v jakém stavu jsou přítomné spotřebiče. V interiéru dále věnujte pozornost stavu podlah, veškerým rozvodům a stavu oken. 
  • Nezapomeňte ani na exteriér nemovitosti. Chtějte vidět stav střechy a zateplení, fasády a vnitřních rozvodů. Všímejte si také případných stop vlhkosti. 
  • V katastru nemovitostí si pořiďte aktuální výpis z listu vlastnictví. Díky němu zjistíte, zda na nemovitosti neleží nějaké věcné břemeno, zástavní právo, nebo třeba exekuce. Prohlédněte si také kolaudační rozhodnutí a příslušnou stavební dokumentaci. 

Jaké formality vás při koupi nemovitosti čekají?

Na závěr nezapomeňte, že postup koupě nemovitosti je spojen s mnoha nezbytnými formalitami. S jakými smlouvami a dokumenty se můžete setkat?

Při koupi nemovitosti vás čeká hromada papírování. Připravte se na to.

Při koupi nemovitosti vás čeká hromada papírování. Připravte se na to. 

Rezervační smlouva

Obzvláště pokud se rozhodnete řešit koupi nemovitosti přes realitního makléře, přichází na scénu takzvaná trojstranná rezervační smlouva. Ta zajišťuje za domluvený poplatek a po stanovenou dobu rezervaci vybrané nemovitosti kupujícímu, který má jistotu, že nemovitost nebude prodána někomu jinému. 

Kupní smlouva

Hlavním dokumentem při koupi nemovitosti je pochopitelně kupní smlouva, která stanovuje podmínky prodeje, na nichž se domluvily smluvní strany. Po podpisu smlouvy je třeba podat tzv. návrh na vklad na katastr nemovitostí, ke kterému se přikládá kupní smlouva s úředně ověřenými podpisy prodávajícího a kupujícího. Po uplynutí 20 denní ochranné lhůty dochází k přepisu nemovitosti na kupujícího v katastru nemovitostí. Tímto krokem se skutečným majitelem stává kupující. 

Kupní smlouva na nemovitost by přitom měla obsahovat:

  • Údaje o smluvních stranách
  • Informace o převáděné nemovitosti
  • Předmět smlouvy
  • Kupní cenu
  • Práva vedlejších účastníků, kterých se převod nemovitosti týká
  • Datum a místo uzavření
  • Podpisy smluvních stran

Předávací protokol

K sepsání předávacího protokolu dochází při fyzickém předání nemovitosti a má jeden hlavní účel, a to zaznamenat skutečný stav předávané nemovitosti k tomuto okamžiku. V ideálním případě může být jeho součástí i fotodokumentace.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 25.4.2020

Poslední aktualizace: 18.1.2021

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr Rezervační smlouva na nemovitost Katastr nemovitostí Kupní smlouva na nemovitost Realitní makléř

Související články

Má v současné situaci smysl delší nebo kratší fixace hypotéky?

Téma: Hypoteční úvěr

Podle nejčerstvější statistiky České národní banky byl objem poskytnutých hypotečních úvěrů v září ve srovnání s předchozím měsícem opět nižší.

Přečíst článek

Úrokové sazby hypoték po dlouhé době klesly. Výraznější zlevnění se ale nechystá.

Téma: Hypoteční úvěr Hypoteční kalkulačka

Jak vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu, průměrná úroková sazba hypoték počátkem října činila 6,20 procenta a za poslední měsíc klesla o 0,03 procentního bodu.

Přečíst článek

Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr FAQ

Prodávat nemovitost zatíženou hypotékou není v dnešní době už nic zvláštního. Je však důležité si uvědomit několik věcí a podle toho při prodeji i postupovat. Jaké to jsou?

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích