Vývoj cen bytů v České republice

Vývoj cen bytů v České republice

Prakticky ve všech regionech ČR dosahují ceny bytů v roce 2021 historická maxima. Od roku 2005 se zvýšily více než dvojnásobně. Ovšem růst cen nemovitostí není plynulý, ale spíše skokový. V období 2005-2008 zdražily nemovitosti v průměru o 40 %, přičemž růst v Praze byl o něco pomalejší a dosáhl 35 %. S příchodem ekonomické krize v roce 2008 ceny začaly naopak klesat. 

Podle dat Českého statistického úřadu se nabídkové ceny bytů v Praze od počátku krize 2008 vrátily na svou nejvyšší hodnotu před krizí po necelých 6 letech a po 7,5 letech v rámci zbytku České republiky,“ doplňuje k problematice Jan Boruta, zakladatel FérMakléři.cz. A od roku 2014 už rostou ceny skokově každým rokem. Za posledních 7 let vzrostly ceny bytů v Praze o neuvěřitelných 70 %, ve zbytku republiky o 55 %. 

Nejvýraznější nárůst je v posledních letech v těch městech, kde se usazují mladé rodiny. Ty zvyšují poptávku tam, kde je nízká nezaměstnanost, příjemné a bezpečné prostředí a dostatek možností pro studium či volnočasové aktivity.

Očekává se, že ceny bytů pro rok 2021 budou stále růst. Další nárůst lze očekávat i v hlavním městě, kde je poptávka po bydlení nejvyšší. Ta zvyšuje i ceny pronájmů bytů v Praze.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Co ovlivňuje ceny bytů v České republice?

Jestli prodáváte byt, jistě vás zajímá, kolik za něj můžete dostat. Faktorů, které ovlivňují cenu bytů je nespočet. Podívejte se na přehled těch nejvýznamnějších:

Lokalita

Lokalita je faktorem číslo jedna. Rozdíl mezi cenou panelákového bytu v Praze a v Ústí nad Labem může být i desetinásobný. Kromě kraje je určující i vzdálenost bytu od centra města, dopravní dostupnost a občanská vybavenost. Blízkost rušné silnice výrazně sníží cenu bytu, naopak klidná lokalita v blízkosti parku či lesa může cenu bytu zvýšit o desítky procent.

Výměra

Výměra bytu ovlivňuje cenu mnohem víc než dispozice. Přesto bude byt s dispozicí 3+kk a s výměrou 60 m2 o něco dražší než stejně velký byt s dispozicí 2 + kk.

Vlastnictví

Při určení ceny bytu v družstevním vlastnictví se musí zohlednit, zda se plánuje převod této bytové jednotky do osobního vlastnictví, případně jaká je výše nesplacené anuity. Cena družstevního bytu bude ve srovnání s bytem v osobním vlastnictví nižší, a to nejen o nesplacenou anuitu, kterou bude muset zaplatit nový majitel, a to včetně úroků. Lidé jednoduše častěji poptávají byty v osobním vlastnictví, a proto může být cena toho družstevního i o 10 % nižší.

Stáří domu a typ stavby

Velký cenový rozdíl je mezi panelovými a cihlovými bytovými domy. Důležité je také stáří domu a jeho stav – zda je zateplený, má výtah, opravenou střechu a rozvody atp. Dobré hospodaření SVJ je také důležitým faktorem určujícím cenu bytu, jelikož ovlivňuje nejen celkový komfort bydlení, ale i náklady na správu domu.

Dispozice a zařízení

I když jsme výše uvedli, že dispozice nejsou pro ceny bytů příliš důležité, tak kupující často hledí na dvě věci – zda má byt balkon a sklep. Dnes jde již o standardní vybavení, které ale v některých domech chybí.

Jaké jsou rozdíly v cenách bytů podle krajů?

To, zda jsou ceny bytů přiměřené, se paradoxně neurčuje podle jejich výše. Mnohem důležitější je srovnání cen nemovitostí s průměrným platem v dané lokalitě.

Na základě dat společnosti Deloitte jsou podle tohoto klíče nejdražší byty v Praze, kde byt 2+kk s výměrou 60 m2 stojí desetinásobek průměrného ročního platu. V těsném závěsu je pak Brno.  

Na opačném konci tabulky je Ústecký kraj, kde za stejně velký byt zaplatíte 2,7násobek zdejšího průměrného ročního platu. Ve druhém nejlevnějším Moravskoslezském kraji si budete muset na byt odkládat celý plat zhruba o rok déle. Ve zbytku republiky se průměr pohybuje v rozmezí od 5 do 7 let.

Tabulka: Průměrné ceny bytů 2+kk s výměrou 60 m2 podle krajských měst pro rok 2019.

Město

Průměrná cena bytu 2+kk s výměrou 60 m2

Násobek ročního průměrného platu

Hl. m. Praha

5,497,000

10

Brno

4,153,000

9,3

Ostrava

1,435,000

3,9

Olomouc

2,991,000

7,0

Pardubice

2,307,000

6,7

Plzeň

2,744,000

6,4

České Budějovice

2,356,000

6,9

Karlovy Vary

2,365,000

4,6

Středočeský kraj (Beroun, Benešov, Kladno, Mladá Boleslav)

3,012,000

6,9

Ústí nad Labem

1,195,000

2,7

Liberec

2,067,000

5,6

Hradec Králové

2,612,000

6,6

Jihlava

2,281,000

5,6

Zlín

2,553,000

5,9

Můžete ovlivnit cenu bytu?

Prodávající mnohdy při určení ceny nemovitosti tápou, mají nejasná očekávání a nedokážou požadovanou cenu s kupujícím vyjednat. Přinášíme vám několik tipů, jak neprodat nemovitost pod cenu:

  1.   Zorientujte se v cenách realit: Realitní trh je velmi dynamický a ceny realit ovlivňuje množství faktorů. Sledujte vývoj cen podobných bytů ve vaší lokalitě a udělejte si alespoň hrubou představu o hodnotě vaší nemovitosti. V ideálním případě si nechte vypracovat kvalifikovaný cenový odhad.
  2.   Osvojte si techniky vyjednávání: Ne každý je dostatečně průbojný. Svou povahu sice nezměníte, ale můžete si osvojit a natrénovat několik základních technik vyjednávání, které vám při jednání se zájemci jistě pomůžou.
  3.   Nezapomeňte na home staging: Díky vhodnému aranžmá, úklidu a drobným úpravám v bytě můžete zvýšit jeho hodnotu i o desítky procent. Prezentace i propagační fotky musí být kvalitní a profesionální.
  4.   Požádejte o pomoc realitní kancelář: Kvalifikovaný a schopný makléř vám vždy pomůže vyjednat mnohem vyšší cenu a lepší podmínky prodeje.

Využijte možnost nezávazně a zdarma poptat ověřené makléře přímo pro vás.

Publikováno: 9.2.2020

Poslední aktualizace: 15.3.2021

Téma: Home staging Odhad ceny nemovitosti Ceny nemovitostí

Související články

Jak urychlit prodej nemovitosti a zvýšit její cenu? Vyzkoušejte home staging

Téma: Home staging

Až o 73 % kratší doba inzerce před prodejem, až o 20 % vyšší cena. Tzv. home staging může výrazně zefektivnit prodej nemovitosti.

Přečíst článek

Byty začaly zlevňovat. Stále jsou však dražší než před rokem

Téma: Ceny nemovitostí

Změna trendu. Byty po dvou letech začaly zlevňovat. Z údajů realitního trhu vyplývá, že se růst cen nových bytů zastavil. Patrné je to na mezičtvrtletním srovnání třeba v Praze. Část realitních makléřů tvrdí, že v některých lokalitách začínají nemovitosti

Přečíst článek

Aukce je další možností jak prodat nemovitost. Do 3 let budou tvořit třetinu všech prodejů.

Téma: Ceny nemovitostí

Jednou ze zajímavých možností, jak prodat nemovitost, se v poslední době stávají aukce. Podstatou aukcí je vytvoření nejvyšší možné ceny pro prodávajícího. Co dalšího o nich víme?

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích