Byty začaly zlevňovat. Stále jsou však dražší než před rokem

Byty začaly zlevňovat. Stále jsou však dražší než před rokem

Z aktuální analýzy společnosti FérMakléři.cz vyplývá, že ceny bytů v České republice pokračovaly ve třetím čtvrtletí v mírném poklesu. Starší byty se v létě v Praze prodávaly za ceny kolem 125 tisíc korun za metr čtvereční. To je asi o 3 tisíce korun levněji než ve druhém kvartálu letošního roku. Lidé však stále zaplatili o 7 procent více než když koupili byt v létě 2021. V dalších krajských
městech byl vývoj obdobný.

Stagnaci či mírné zlevnění bytů jsme zaznamenali již mezi dubnem a červnem letošního roku. V Brně totiž ve druhém čtvrtletí cena za metr čtvereční bytu mezikvartálně o procento klesla, v Hradci Králové se snížila o dvě procenta, v Praze o jedno procento rostla.

Poslední statistiky za třetí kvartál jednoznačně potvrzují tuto změnu trendu. Aktuální čísla ukazují, že v Ostravě se ceny bytů snížily až o 5 procent, v Brně o 4 procenta, v hlavním městě o 2 procenta. Jedinou nezápornou hodnotu pak zaznamenala Olomouc, kde cena zůstala stejná.

V Praze se prodávaly byty v období mezi červencem a zářím v průměru za 125 tisíc korun za metr čtvereční. V předcházejícím čtvrtletí to přitom bylo 128 tisíc korun. V Brně ceny pokorně sestoupily ze statisícové hranice na 98 tisíc korun. Nejlevněji ze sledovaných měst vychází Ústí nad Labem a Ostrava. Tam šlo koupit byt za necelých 40 tisíc korun, resp. za 46 tisíc korun za metr čtvereční v případě Ostravy. Je zajímavé sledovat, že i regiony, kde byly ceny nízko a předpokládal se tudíž růstový potenciál, hlásí pokles. Připisujeme to na vrub výrazné nedostupnosti hypoték v celém Česku a tudíž převládá nad regionálními vlivy.

Optikou meziročního srovnání ale byty stále výrazně zdražují. Nezanedbatelně rostly ceny například v Olomouci, kde se byty loni prodávaly dokonce o 18 procent levněji než je tomu nyní. I v Ústí na Labem, Plzni a Hradci Králové ukazují meziroční statistiky za třetí kvartál cenový růst. Nejméně pak v meziročním srovnání zdražilo ve třetím kvartálu Brno, a to o 4 procenta. Praha eviduje meziroční zdražení ze 117 tisíc korun na 125 tisíc za metr čtvereční, tj. téměř 7% růst.

Čísla za poslední kvartál roku 2022 zřejmě ukáží další pokles cen bytů. Výhled na hypotečním trhu však ukazuje na oživení. Podle odborníků bude inflace klesat a reposazba na úrovni 7 procent se stane neadekvátní. V návaznosti na to se hypoteční sazby mohou posunout někam mezi 3 až 4 procenta, což oživí trh, na který se vrátí poptávka.

 

Srovnání vývoje cen

Tabulka: Srovnání vývoje cen u všech velikostí bytů dohromady dle měst:

Zdroj: Data společnosti Valuo za byty v osobním vlastnictví, stav průměr nebo po rekonstrukci

 

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 18.10.2022

Poslední aktualizace: 18.10.2022

Téma: Ceny nemovitostí

Související články

Vývoj cen nemovitostí v ČR

Téma: Ceny nemovitostí

Ceny bytů i domů v celé České republice v letech 2019 až 2021 kontinuálně rostly. Dynamika růstu cen nemovitostí se liší v jednotlivých krajích a městech. Pojďme se podívat na grafy vývoje cen jednotlivých měst.

Přečíst článek

Aukce je další možností jak prodat nemovitost. Do 3 let budou tvořit třetinu všech prodejů.

Téma: Ceny nemovitostí

Jednou ze zajímavých možností, jak prodat nemovitost, se v poslední době stávají aukce. Podstatou aukcí je vytvoření nejvyšší možné ceny pro prodávajícího. Co dalšího o nich víme?

Přečíst článek

Ceny nemovitostí

Téma: Ceny nemovitostí

Zjistěte jaké jsou průměrné ceny nemovitostí v 8 velkých městech ČR. V Grafech jsou zachyceny ceny za m2 dle typů nemovitostí.

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích