Aukce je další možností jak prodat nemovitost. Do 3 let budou tvořit třetinu všech prodejů.

Aukce je další možností jak prodat nemovitost. Do 3 let budou tvořit třetinu všech prodejů.

Jednou ze zajímavých možností, jak prodat nemovitost, se v poslední době stávají aukce. Podstatou aukcí je vytvoření nejvyšší možné ceny pro prodávajícího. Přestože lidé zatím stále preferují spíše prodej přes realitní kanceláře s možností prohlídek, kde při koupi vyhrává ten nejrychlejší, na trhu je už nyní řada realitních subjektů a makléřů, které s aukcemi začínají pracovat. Odborníci odhadují, že s tím,  jak se zlepšují technologie, pokryjí aukce do tří let více než třetinu všech prodejů.

Podstata aukcí

„V aukcích vidíme obrovský potenciál, protože pomůže vytvořit tu nejvýhodnější cenu pro prodávajícího. Zpravidla je vhodná u atraktivních nemovitostí, u kterých je velká pravděpodobnost, že budou mít více zájemců. To jsou typicky byty ve velkých městech,“ uvedl Jan Boruta, jednatel společnosti FérMakléři.cz.

Aukce v budoucnu ale také mohou být dobrým nástrojem i pro prodejce, který pro své klienty zajistí maximální možnou cenu v daný okamžik. S aukcemi se už nyní odborníci setkávají při prodeji nemovitosti docela často, a to zejména v případech, kdy má prodávaná nemovitost více zájemců. To ale neznamená, že vždy vyhrává nejvyšší finanční nabídka. Rozhodujícím faktorem může být například to, že má kupující peníze ihned k dispozici a nemusí čekat na schválení hypotéky. 

obrazek klice

Získaná nemovitost v aukci

Společnosti specializující se na aukce

Na aukce se momentálně specializuje několik společností, mezi něž patří i portál Realitní tržnice. Podle jeho zakladatele Aleše Flígra bude prodej nemovitostí touto formou v nejbližších letech stále žádanější, byť je poměr aukcí a klasického prodeje v současnosti podstatně nižší. „Dnes se prodávají nemovitosti formou klasické inzerce, a když se sejde více zájemců, začne se licitovat o ceně. Lidé si však častěji budou uvědomovat, že forma prodeje přes aukční systém je transparentní, prodávající i kupující vědí přesně, jak se vyvíjí cena i jak velký zájem o nemovitost je podle přihlášených uživatelů,“ uvedl Flígr.

U aukcí podle něj nemůže docházet k „mlžení“ ze strany realitní kanceláře o stavu prodeje, což se dříve pravidelně stávalo. Přístup RK se ale v posledních letech hodně zlepšil. „Vzhledem k situaci koronavirové krize, stoupajícím cenám energií, výše hypotečních úrokových sazeb s ohledem na již poskytnuté hypotéky kdysi s nízkými úroky a mírou vyšší inflace očekáváme nárůst prodejů formou aukcí jak u dobrovolných prodejů, tak i u zpeněžování v insolvenčním a konkurzním řízení již v příštím roce,“ říká Aleš Flígr. 

Jak to funguje

Aukce nebo dražba je vhodná pro jakýkoliv typ nemovitosti. Podstatné je, aby se o prodeji dozvědělo co nejvíce potenciálních zájemců, a aby se vhodně stanovila cena při prodeji formou anglické dražby, kdy cena stoupá. Používá se i takzvaná limitní cena, díky níž vyvolávací cena nemovitosti může být nižší, než za kterou ji chce vyhlašovatel aukce prodat. Pokud zároveň nedosáhne cena nemovitosti v průběhu aukce minimálně stanovené limitní ceny, majitel ji prodat nemusí. Tato informace je již známa od samého začátku a zájemci s tím musí počítat.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 25.12.2021

Poslední aktualizace: 2.1.2022

Téma: Ceny nemovitostí

Související články

Byty začaly zlevňovat. Stále jsou však dražší než před rokem

Téma: Ceny nemovitostí

Změna trendu. Byty po dvou letech začaly zlevňovat. Z údajů realitního trhu vyplývá, že se růst cen nových bytů zastavil. Patrné je to na mezičtvrtletním srovnání třeba v Praze. Část realitních makléřů tvrdí, že v některých lokalitách začínají nemovitosti

Přečíst článek

Ceny nemovitostí

Téma: Ceny nemovitostí

Zjistěte jaké jsou průměrné ceny nemovitostí v 8 velkých městech ČR. V Grafech jsou zachyceny ceny za m2 dle typů nemovitostí.

Přečíst článek

Vývoj cen bytů v Praze

Téma: Ceny nemovitostí Výpočet ceny bytu

Ceny bytů v Praze za poslední 2 roky, bez jakéhokoli zastavení či stagnace, rostly. Jaké typy bytů rostly v hlavním městě ČR nejvíce? Podívejte se!

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích