Je lepší nyní koupit starší dům, novostavbu nebo si domek postavit?

Je lepší nyní koupit starší dům, novostavbu nebo si domek postavit?

Některé nemovitosti zlevňují. Nastal správný čas na koupi rodinného domu nebo je výhodnější si postavit nový od základu?

Některé nemovitosti zlevňují. Nastal správný čas na koupi rodinného domu nebo je výhodnější si postavit nový od základu? A na co si dát pozor?

Zejména starší nemovitosti v meziročním srovnání zlevňují. Cenu si navzdory stávající slabé poptávce stále drží novostavby. Ani u nich ale nelze vyloučit cenovou korekci – další vývoj bude záviset především na poptávce.

Pokud zvažujete, zda se aktuálně vyplatí koupit již postavený rodinný dům nebo je výhodnější jít cestou vlastní výstavby, jednoznačná odpověď neexistuje. Cena nemovitosti nemusí být jediným a hlavním kritériem pro rozhodování. Někdo třeba potřebuje rychle vyřešit vlastní bydlení, někdo jiný
může mít velmi individuální záměr si postavit atypický dům.

Se zajištěným financováním jste ve výhodě. Vyjednávejte!

Nejrychlejší ale i nejdražší cestou k vlastnímu bydlení je koupě dokončené novostavby rodinného domu. Různé developerské projekty nabízí velký výběr, novostavba rodinného domu ale není zejména v okolí Prahy, Brna a dalších větších měst rozhodně levnou záležitostí. Například v okruhu 20 kilometrů od Brna se dnes podle startupu Hyponamíru.cz ceny novostaveb nejčastěji pohybují v
rozmezí od 13 do 17 milionů korun.

Poptávka po nemovitostech se kvůli zdražení hypoték propadla. Pokud tedy máte zajištěno financování, je tu větší prostor vyjednat slevu. Můžete se setkat s tím, že vám developer v ceně novostavby dodá také například kuchyňskou linku apod., někdy nabízí i kompenzací splátky
hypotéky. To bývá prezentováno kupříkladu jako akční sazba 2,99 %. Reálně se však nejedná o hypotéku za takto výhodných podmínek. Podrobněji je kompenzace rozdílu mezi běžnou úrokovou sazbou vysvětlena zde: Na 2% hypotéky zapomeňte. Takové nabídky jsou jen „marketing“.

U staršího domu nepodceňte jeho stav nutné opravy

Starší rodinné domy sice vyjdou levněji, ale je třeba řádně posoudit jejich současný technický stav a počítat s náklady na plánované opravy. Často též budou více energeticky náročné. Vedle kupní ceny proto nezapomeňte kalkulovat s předpokládanými výdaji na budoucí rekonstrukci.

Výstavba domu od základů

Výhoda výstavby nového rodinného domu je hlavně v tom, že si postavíte objekt dle vlastních představ. Můžete si nechat zpracovat vlastní architektonický návrh, nebo zvolit i projekt na typový dům. Většina Čechů využívá dle Hyponamíru.cz kombinaci vlastních zdrojů a hypotečního úvěru. Při výběru hypotéky na výstavbu nemovitosti se zajímejte o možnosti průběžného čerpání finančních prostředků. Důležité je také správně určit výši hypotéky – ceny stavebních materiálů i práce v posledních dvou letech výrazně rostly. Další cenové výkyvy nejsou vyloučeny ani v budoucnu.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

 

Publikováno: 7.6.2023

Poslední aktualizace: 14.8.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích