Na 2% hypotéky zapomeňte. Takové nabídky jsou jen „marketing“

Na 2% hypotéky zapomeňte. Takové nabídky jsou jen „marketing“

Naprostá většina developerů a realitních makléřů se shoduje, že aktuální situace, která panuje na hypotečním trhu, výrazně ovlivňuje zájem lidí o rezidenční nemovitosti. Poptávka po vlastním bydlení je stále velká, lidé však vzhledem k drahým hypotékám i ekonomické nejistotě nákupy často odkládají.

Developeři, kteří si to mohou dovolit, tak podle odborníků mnohdy raději posunou výstavbu, než aby v době setrvale rostoucích nákladů byty prodávali pod cenou. Prodeje bytů tedy odkládají na dobu, kdy se trh dostane do lepší kondice.

Podle Daniela Krulicha z realitní kanceláře RE/MAX Alfa se ale část prodávajících z řad developerů také snaží jít prodejům naproti různými bonusy, například dotovanou hypotékou. V poslední době se tak stále častěji můžeme setkat s nabídkami, které lákají na hypoteční úvěr s úrokovou sazbou začíná
číslicí „2“. Např. hypotéka „již od 2,59 %“ nebo „garantovaná hypotéka 2,99 %“ apod.

Jde většinou o nabídky spočívající v kompenzaci rozdílu mezi běžnou úrokovou sazbou, kterou klient u banky získá, a inzerovanou sazbou. Reálně se tedy nejedná o hypotéku za takto výhodných podmínek. Podle Davida Eima z Gepard Finance se hypotéky se sazbou začínající dvojkou dnes
neposkytují a jde samozřejmě jen o marketing. Reálně podle něj získá kupující slevu, která je však interpretována jako výhodná hypotéka.

Další typ reklamy pracuje s možností převzetí hypotéky, kterou prodávající může mít sjednanou z dřívější doby, kdy byly úrokové sazby mnohem příznivější. Pokud se to někde povede, je to samozřejmě příjemný bonus.

Má to však svá ale. Zaprvé se na to nedá spoléhat, zadruhé ne každá banka to umožní a zatřetí, pokud by prodávající opravdu „disponoval“ hypotékou za výhodných podmínek, zřejmě by si uvědomoval hodnotu takové možnosti a dá se čekat, že by za tento benefit chtěl vyjednat nějakou kompenzaci, myslí si hypoteční expert David Eim.

 

 

Publikováno: 16.1.2023

Poslední aktualizace: 16.1.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích