Chaty a chalupy zlevňují

Chaty a chalupy zlevňují

Ceny tlačí dolů tisíce nemovitostí, kterých se lidé v krizi zbavují, i pokles reálné kupní síly. Kvalitní objekty si však cenu stále drží.

Ceny tlačí dolů tisíce nemovitostí, kterých se lidé v krizi zbavují, i pokles reálné kupní síly. Kvalitní objekty si však cenu stále drží.

Omezení vyplývající z pandemických opatření v předchozích letech výrazně posílila poptávku po rekreačních objektech. Koronavirus totiž do značné míry změnil dovolenkové preference Čechů. Zahraniční destinace se kvůli obavám o zdraví, přísným karanténním podmínkám nebo komplikované dopravě staly méně zajímavé. Čas strávený na chalupě se proto stal ideální alternativou.

Většina z těch, kdo v té době chalupu neměli, si rekreační nemovitost dle aktuálních průzkumů přála, současně mnoho již nákup plánovalo. To samozřejmě vyvolalo tlak na růst ceny také u tohoto typu nemovitostí. Lidé si začali uvědomovat, že vlastnit v tuzemsku rekreační nemovitost může být
výrazným benefitem, a to klidně i z investičního hlediska.

Podle některých realitních makléřů mohlo být na jednu zajímavou rekreační nemovitost v covidových letech klidně i 20 až 30 zájemců.

Nyní se situace obrací. „Nemalá část majitelů rekreačních nemovitostí, po kterých byla během covidu enormní poptávka, se svých chat či chalup bude zbavovat. To vytvoří silný tlak na pokles jejich cen,“ uvedl už dříve Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz.

Zatímco od roku 2020 stoupaly ceny rekreačních nemovitostí nebývale strmým tempem – ve všech krajích se jejich hodnoty podle serveru Forbes.cz v průměru zdvojnásobily –, v současnosti některé nemovitosti zlevnily klidně o 30 až 40 %. Na vině je kombinace drahých hypoték i energií, rostoucí inflace, ale i možnost cestovat za hranice republiky. Ceny dolů tlačí tisíce nemovitostí, které se vrátily do nabídky, i pokles reálné kupní síly.

Samozřejmě vždy záleží na stavu nemovitosti. Zásadnější pokles se týká zejména nemovitostí, které potřebují rekonstrukci nebo nejsou v atraktivních lokalitách. Ceny v top turistických regionech se stále drží. Příkladem jsou dle portálu iDnes.cz ceny chat na Slapech nebo v Krkonoších poblíž
některého z oblíbených lyžařských středisek. Takový objekt zůstává stále relativně cenově stabilní, a to i proto, že má potenciál příjmu z pronájmu, což nemovitosti v méně turisticky žádaných oblastech nabídnout nemohou.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

 

Publikováno: 30.3.2023

Poslední aktualizace: 30.3.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích