Nastane letos vhodná doba pro nákup nemovitosti? Klesající ceny jsou příležitost

Nastane letos vhodná doba pro nákup nemovitosti? Klesající ceny jsou příležitost

Ceny většiny typů nemovitostí po dlouhé době klesají.

Ceny většiny typů nemovitostí po dlouhé době klesají. Na vině jsou mimo jiné drahé hypotéky. Lidé tak s nákupem nezřídka vyčkávají na příznivější dobu. Pomyslné okno, kdy bude možné pořídit bydlení se slevou, se ale možná brzy zavře. Podle odborníků by mohly hypotéky ve druhé půli roku zlevnit, což nastartuje poptávku i růst cen.

Jak vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz, ceny starších bytů v Česku ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku v meziročním srovnání převážně klesly. Výjimkou byla Praha, kde se udržely na stejných hodnotách, a Olomouc, kde byty mírně zdražovaly. Podle nejnovějšího vydání cenového HB Indexu trh s bydlením klesá, přičemž odliv poptávky se dotýká i nových projektů. 

Další vývoj se podle odborníků bude v různých segmentech lišit. „Například nemalá část majitelů rekreačních nemovitostí, po kterých byla během covidu enormní poptávka, se svých chat či chalup bude zbavovat. To vytvoří silný tlak na pokles jejich cen. Zlevňovat dále budou zejména nemovitosti v horším stavu, před rekonstrukcí nebo v méně atraktivních lokalitách,“ říká Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou. U nových bytů podle něj zatím ceny stagnují, developeři se v nejistotě ohledně dalšího vývoje zdráhají uvádět nové byty na trh, někdy je namísto prodeje pronajímají.

Pro realitní trh bude zásadní vývoj úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Podle analýzy společnosti Next Reality bude impulsem k povzbuzení poptávky, jakmile se sazby dostanou pod hranici pěti procent. David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance, se domnívá, že stávající hladina úrokových sazeb je přece jen příliš vysoká a ČNB ji nebude držet déle, než bude nezbytně nutné. „V letošním roce – nejspíše ve druhém kvartálu – by již mohlo docházet k pozvolnému poklesu sazeb. Nelze ale očekávat, že by se úrokové sazby hypoték do konce roku dostaly pod 4,5 %,“ předpokládá David Eim.

Jakmile hypotéky zlevní, trh nemovitostí by se tedy měl začít vzpamatovávat. „Nabídka nemovitostí na trhu stále je, bohužel je ale nižší poptávka. Jakmile poroste poptávka, lze očekávat, že v mezikvartálním srovnání ceny nemovitostí opět porostou, případně nebudou dále klesat. Lidé plánující nákup nemovitosti nyní nezřídka vyčkávají na lepší podmínky v bance, popř. na další pokles cen realit,“ domnívá se Lumír Kunz.

Podle odborníků se vyplatí soustředit se více na sledování potenciálních korekcí a poklesů v cenách nemovitostí než na nějaké drobnější posuny v úrokových sazbách. Samozřejmě za předpokladu, že klient má dostatečnou bonitu, aby získal i při současných podmínkách hypotéku. „Koupit si levnou, resp. levnější nemovitost v období vyšších úrokových sazeb dává daleko větší smysl než naopak dražší byt či dům financovat hypotékou s nižší úrokovou sazbou. Vyšší sazba hypotéky má potenciál se snížit v dalším období, až se trhy začnou vracet do normálu,“ vysvětluje Václav Šimek, partner ve společnosti Freedom Financial Services. 

„Pomyslné okno s poklesem cen nemovitostí samozřejmě nemusí být dlouhé a k tomu poklesy nebudou ve všech segmentech a regionech rovnoměrné a výrazné. Příležitosti a potenciál zde nicméně rostou,“ upozorňuje Václav Šimek, podle kterého je však česká záliba v tzv. „investování do cihel“ nepřiměřená a někdy až nezdravá. Smysl dává pořídit si jeden až dva byty, které mohou sloužit jako startovací bydlení pro děti anebo jako diverzifikace ostatních investic a pasivní příjem z pronájmu nebo k případnému prodeji na stáří. Obvykle se ale doporučuje, aby investice v nájemních nemovitostech nepřevyšovala 30 % celého portfolia.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 21.2.2023

Poslední aktualizace: 21.2.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích