Návyky makléřů se mění, byty jsou ale stále bezpečnou investicí.

Návyky makléřů se mění, byty jsou ale stále bezpečnou investicí.

2. vlna covidová

Lidé vnímají nemovitosti stále jako poměrně bezpečné investice v „nebezpečných časech“. Epidemie koronaviru ale působí na práci realitních makléřů, kteří jsou v neustálém kontaktu se zákazníky a tím svým způsobem v první linii. Někteří z nich začali používat online aplikace pro verifikované podpisy smluv, do svých kanceláří chodí výjimečně. Osobnímu kontaktu s klientem se však vzhledem ke své profesi vyhnout nemohou. Klasické podání ruky ale při transakci skoro vymizelo.

Dominik Tyl

Makléř se potřebuje pro nábor nemovitostí hodně seznamovat a pohybovat mezi lidmi. Stává se, že k získání nemovitosti do prodeje stačí náhodné setkání se známým na ulici nebo v restauraci. Dnes jsme zalezlí, nebo se v rouškách sotva poznáme,“ popisuje některá negativa současného stavu Dominik Tyl, realitní makléř a jednatel společnosti Servio. Lidé se podle něj báli především při první vlně. Na začátku 2. kvartálu z důvodu zákazu vycházení klienti zrušili 99 % prohlídek, ale po 14 dnech se vše otočilo a byly žně. „Nyní ve druhé vlně strach z prohlídek nijak nepociťuji, a prodává se normálně. Zajímavé nemovitosti v pěkném stavu za dobrou cenu prodávám cca do týdne. Stále i v této době se mi daří prodávat některé nemovitosti za vyšší než tržní cenu,“ uvedl Dominik Tyl.

Dominik Tyl, Servio

Dominik Tyl, realitní makléř a jednatel společnosti Servio

Lucie Tůmová

Podle manažerky  se někteří klienti vzhledem k současné situaci rozhodli prodej či koupi nemovitosti odložit. „Mimo jiné zde hrají svou roli i přísnější podmínky některých bank, které různé obory či profese zařadily na tzv. black list, tudíž je pro určitou skupinu možných kupujících těžší nebo i nemožné získat v současné době hypoteční úvěr,“ říká Lucie Tůmová. 

Počet fyzických prohlídek se podle ní snižuje ve prospěch virtuálních. Kupující jsou také často lépe připraveni a mají zajištěné financování. „Jako příjemný bonus vnímám i to, že jsou díky vládním restrikcím mnozí klienti časově flexibilnější,“ uvedla Lucie Tůmová, podle které enormně stoupla poptávka po rekreačních objektech. „Dále jsme zaznamenali procentuální pokles kupujících, kteří nemovitosti kupují pro vlastní bytovou potřebu, a zvyšuje se procento těch, kteří do nemovitostí ukládají své volné finanční prostředky. Z dlouhodobého hlediska se investice do nemovitostí obecně řadí mezi ty nejbezpečnější,“ dodala Lucie Tůmová.

Lucie Tůmová, Findeo reality

Lucie Tůmová, manažerka Findeo reality

Michal Hrubý

Jako bezpečné investice i v "nebezpečných časech" vnímá nemovitosti . Poptávka podle něj stále výrazně převyšuje nabídku. „Lidé nepovažují za největší problém nemoc jako takovou, ale spíše se obávají následků nekoncepčních rozhodnutí vlády,“ uvedl Michal Hrubý s tím, že někteří klienti v této souvislosti mluví dokonce o devalvaci koruny. 

Michal Hrubý, Michal Hrubý Reality

Michal Hrubý, společnost Michal Hrubý Reality

Jak se bude dál situace na trhu vyvíjet je podle jednatele FérMakléři.cz Jana Boruty těžko předvídatelné. Řada lidí se podle něj dostává do tíživé situace, což by na trh mohlo přinést v budoucích měsících větší nabídku nemovitostí. Ta pro představu meziročně poklesla o 17 %. Právě nedostatek bytů na trhu tlačí cenu zatím nahoru. „Je jasné, že kvůli bezodkladným rodinným situacím budou lidé stále kupovat a prodávat. Zhoršená finanční situace lidí by mohla v nadcházejících měsících přinést na trh větší nabídku nemovitostí. Na to, zda-li se tak skutečně stane, si budeme ale muset počkat,” dodal Jan Boruta.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 11.12.2020

Poslední aktualizace: 13.12.2020

Téma: Provize realitních kanceláří Realitní makléř Prodej nemovitosti Realitní kancelář

Související články

Postup při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou

Téma: Prodej nemovitosti Hypoteční úvěr FAQ

Prodávat nemovitost zatíženou hypotékou není v dnešní době už nic zvláštního. Je však důležité si uvědomit několik věcí a podle toho při prodeji i postupovat. Jaké to jsou?

Přečíst článek

Koupě či prodej nemovitosti bez realitky? Jde to! Ale je to složitější.

Téma: Prodej nemovitosti

Prodej, nebo naopak koupě nemovitosti bez pomocí realitní kanceláře není v dnešní době ničím neobvyklým, avšak v obou případech je nutné být vždy obezřetný, dobře informovaný a na vše připravený. Rovněž se vyplácí vyhnout se zbytečně ukvapeným rozhodnutím

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích