Nemovitosti sice zlevňují, neplatí to však univerzálně

Nemovitosti sice zlevňují, neplatí to však univerzálně

Díky poklesu cen nemovitostí je možné v nabídkách realitních kanceláří stále častěji narazit na zajímavou příležitost.

Díky poklesu cen nemovitostí je možné v nabídkách realitních kanceláří stále častěji narazit na zajímavou příležitost. A kupující již nejsou pod takovým časovým tlakem, jako byli v období rychle rostoucích cen. Ceny nemovitostí jsou však stále vysoko a jejich zlevňování není plošné.

Z hypotéky se stalo luxusní zboží. Podmínky pro získání úvěrů (ukazatelé poměru příjmů a zadlužení – DTI a DSTI) v kombinaci s vyšší úrokovou sazbou nedávají příliš šancí získat hypotéku méně příjmovým skupinám. Přes pokračující útlum nicméně letošní březen naznačil, že by se mohlo blýskat na lepší časy.

Banky totiž poskytly hypotéky v objemu o 60 % vyšším než v předchozím měsíci. Procenta však mohou být v tomto ohledu ošidná. Z meziročního pohledu totiž objem poskytnutých hypoték zůstal o 60 % nižší. Vyjádřeno v absolutních číslech sice trh zažil jisté oživení, ale reálný objem 12,6 miliardy
Kč příliš nestojí za řeč. V porovnání s něčím, co bychom mohli označit jako “běžný měsíc” jsme podle expertů asi na polovině.

I když nemovitosti v poslední době zlevňovaly, nejedná se ale o plošný jev. V lukrativních lokalitách totiž může cena naopak ještě stoupat. Realitní makléři často mluví o poklesu až o 15 či 20 %, ale vždy současně zdůrazňují, že záleží na lokalitě a druhu nemovitosti.

Odborníci často zmiňují, že jakmile hypoteční sazby klesnou na 5 %, poptávka po nemovitostech opět vzroste. To by pak pokles cen zastavilo.

Aktuálně se však pro další měsíce očekává stagnace sazeb. Možná na konci roku bychom se mohli dočkat mírné korekce. Ovšem výše sazeb je částečně závislá na ČNB a jejím boji s inflací. Pokles inflace by mohl být signálem pro snížení základní úrokové sazby a následné pozvolné snižování úrokových sazeb z hypoték. Pokud by naopak inflace rostla, případně neklesala dle očekávání, dalo by se čekat navýšení repo sazby, která může naopak hypoteční úvěry ještě zdražit.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 15.5.2023

Poslední aktualizace: 14.8.2023

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích