Realitní trh ožívá. S koupí nemovitosti neotálejte, ceny poletí nahoru

Realitní trh ožívá. S koupí nemovitosti neotálejte, ceny poletí nahoru

Nyní je čas jednat: Růst cen nemovitostí nabírá na tempu

Ideální doba k nákupu domu či bytu sice stále nenastala, je však třeba si uvědomit, že lepší už to nebude. Pozvolný pokles hypotečních sazeb v kombinaci s omezenou nabídkou v některých segmentech i regionech požene ceny nemovitostí opět nahoru.

Objem poskytnutých hypoték už se dostal na hodnoty významné v kontextu celé historie hypotečního trhu. Pokud se oprostíme od extrémního boomu poptávky po hypotékách kolem roku 2021, tak květen 2024 patří mezi několik nejlepších měsíců, jaké vůbec byly. V posledních letech nicméně výrazně vzrostla také průměrná výše hypotečního úvěru. Vhodnějším měřítkem je tak spíše počet poskytnutých úvěrů a touto optikou má trh přece jen ještě rezervy v porovnání s předchozími léty.

Zlom nastane na 5 % p.a.

Podle odborníků se už některé banky zejména u kratších fixací s maximálními zvýhodněními dostávají sazbami mezi 4,5 a 5 %. Úroveň 5 % p.a. je přitom považována za „bod zlomu“, který poptávku po nemovitostech významně posílí.

Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz, v médiích uvedl (Deník.cz), že lidé začínají kupovat nemovitosti a nevadí jim sazby kolem 5 procent. Trh je tedy v pohybu a sílící poptávka dává prostor pro růst ceny.

Růst cen akceleroval

Z analýzy FérMakléři.cz vyplývá, že porovnání cen starších bytů ve velkých českých městech ve dvou po sobě jdoucích kvartálech – tedy stav v úvodních měsících letošního roku se stavem mezi březnem a červnem – ukazuje u všech měst akceleraci trendu. Ceny rostly za 3 měsíce rychleji, než byl jejich průměrný růst za 12 měsíců. 

Doba možná není ideální, ale pořád je lepší financovat nemovitost na začátku s vyšší úrokovou sazbou, která se během trvání hypotéky může snižovat, než ji kupovat později dráž, byť s nižší sazbou.

Poptávka po nemovitostech poroste

Pokles sazeb totiž pomáhá pomalému oživení na trhu, tento trend bude sílit, a to i ve spojení s celkově pozitivnějšími, a nejen ekonomickými výhledy klientů do budoucna. S návratem dalších potenciálních kupců do hry a růstem poptávky mohou nadále růst ceny, resp. nebude možné vyjednat takové slevy z cen nabídkových jako tomu bylo při stagnujícím trhu. 

Notorický nedostatek nabídky na trhu nemovitostí zejména v některých segmentech a regionech je stále realitou a hned tak se to nezmění, prodávající toho logicky využívají a šroubují ceny, co to jen jde.

Publikováno: 14.8.2024

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích