Byty meziročně zdražily o desetinu

Byty meziročně zdražily o desetinu

Srovnání vývoje cen u všech velikostí bytů dohromady dle měst

Zjistěte, jak se ceny bytů meziročně zvýšily o 10 %. Porovnáváme vývoj cen všech velikostí bytů ve vybraných městech. Podívejte se na podrobný přehled. Ceny starších bytů meziročně vzrostly od 4 procent v Ústí nad Labem do 16 procent v Ostravě. Vyplývá to z naší pravidelné kvartální analýzy, podle které zdražení akcelerovalo zejména mezi prvním a druhým čtvrtletím letošního roku.

Zatímco ještě v předchozím kvartálu bylo Ústí nad Labem posledním ze sledovaných měst, kde ceny meziročně mírně klesly, druhé čtvrtletí už naznačuje jasný trend. Cena za metr čtvereční u staršího bytu letos rostla už i v Ústí nad Labem, a to o 2 000 korun (6 %).

V Praze za posledního půl roku přitom ceny vzrostly o 8 000 korun (3 %) za metr čtvereční, v Brně téměř o 4 000 korun (3,8 %). Meziročně cena za metr čtvereční u staršího bytu v Praze vzrostla o téměř 12 000 korun (9,6 %), v Brně pak o 10 000 korun (10,8 %). Nejvíce byty v procentuálním vyjádření zdražily meziročně v Ostravě, a to o 16,2 %.

Cena staršího bytu o rozloze 80 m2 vychází v Praze aktuálně kolem 10, 3 milionu korun. Loni touto dobou by se dal byt o podobné rozloze koupit za 9,43 milionu korun. V Brně se ceny takových bytů pohybují kolem 8,1 milionu korun, rozdíl tedy činí kolem 783 tisíc korun. V Ostravě se ceny bytu o rozloze 80 m2 zvýšila v průměru o 544 tisíc korun.

Ceny porovnávající dva po sobě jdoucí kvartály, tedy stav v úvodních měsících letošního roku se stavem mezi březnem a červnem, ukazují u všech měst akceleraci růstu. Ceny rostly za 3 měsíce rychleji, než byl jejich průměrný růst za 12 měsíců.

Více informací, vč. komentářů FérMakléři.cz přinesl např. portál Kurzy.cz: Ceny starších bytů jsou o 10 procent vyšší než loni.

 

Publikováno: 22.7.2024

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích