Rekonstrukce panelákového bytu

Rekonstrukce panelákového bytu

Současný stav panelákových bytů je zpravidla příčinou jejich dlouhodobé existence spojené s nepřetržitým užíváním. Rekonstrukce takového bytu má hned několik výhod, mezi které patří snížení energetické náročnosti i ekologické zátěže, také odstranění rizik spojených se zastaralými rozvody nebo zvýšení jeho hodnoty pro další pronájem či prodej. 

Ještě před započetím samotné rekonstrukce panelákového bytu je ale nutné si pořádně rozmyslet, zda je potřeba byt zrekonstruovat kompletně, nebo bude stačit se zaměřit pouze na jeho některou část. Následuje podrobné rozplánování jednotlivých kroků, které vám posléze velmi usnadní celý průběh rekonstrukce a zabrání napáchání zbytečných škod. Především je potřeba si stanovit na finanční a časový plán. V obou případech vždy počítejte s nějakou rezervou.

Důležité je rovněž nezapomenout na povinnosti vůči úřadům i sousedům, které z celého zásahu do stávajícího bytového jádra vyplývají. Mezi takové povinnosti patří informování příslušného SVJ (společenství vlastníků jednotek) o plánované rekonstrukci i takzvané ohlášení rekonstrukce bytu. V případě družstevního bytu je pak potřeba získat písemný souhlas družstva o rekonstrukci. A pokud se chystáte zasahovat i do nosné konstrukce, nevyhnete se ani vyřizování stavebního povolení.

Přečtěte si podrobný článek: Jak na rekonstrukci krok za krokem.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 7.3.2021

Poslední aktualizace: 7.3.2021

Související články

Plánujete rekonstrukci bytu? Se správnou přípravou budete v klidu

Téma: Hypoteční úvěr Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) Společenství vlastníků jednotek (SVJ) Družstevní vlastnictví

Rekonstrukce bytu je pro mnoho lidí velký strašák. Nemusí to ale tak být. Když se na vše pořádně připravíte a naplánujete si postup rekonstrukce bytu krok za krokem. Jak si plán sestavit naleznete v tomto článku.

Přečíst článek

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích