Nejlepší chvíle na koupi nemovitosti. Lepší časy už se nikdy nevrátí, teď je na to nejlepší chvíle

Nejlepší chvíle na koupi nemovitosti. Lepší časy už se nikdy nevrátí, teď je na to nejlepší chvíle

Investice do nemovitosti může být klíčovým rozhodnutím pro budoucnost.

I přes vysoké úrokové sazby mírně ožila poptávka po nemovitostech. Kupující využívají snížení cen a zároveň mírného růstu platů kvůli inflaci. Další vývoj bude přímo závislý na snižování úrokových sazeb ze strany ČNB.

Chronický nedostatek bytů v Česku se promítl do razantního růstu cen v minulých letech. Poslední měsíce však ukazují, že byty začaly mírně zlevňovat, díky čemuž kupující získali o něco lepší vyjednávací pozici. „Každá doba s sebou nese příležitosti. Aktuálně je realitní trh ve stavu, kdy nemovitosti zlevnily v řádu jednotek procent.

Sice zde máme pořád drahé hypotéky, je však potřeba si uvědomit, že s největší pravděpodobností budou hypotéky v horizontu 1 až 2 let zase levnější. Zatímco u cen nemovitostí se očekává v dlouhodobém horizontu růst. Je tedy velmi pravděpodobné, že domácnosti, která by v tuto chvíli koupila nemovitost, při následující fixaci hypotéky znatelně klesnou měsíční náklady,“ predikuje Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz.

Kupující mají lepší vyjednávací pozici

Ceny nemovitostí jsou nyní navíc stále ve fázi korekce. „Na nabídkových cenách se pokles prakticky zastavil, ale reálné ceny se stále dají vyjednávat se slušnou slevou. Vhodná doba je a vidíme, že následujícího půl roku bude stále dostatek příležitostí. Ovšem s tím, jak budou klesat hypoteční sazby – znatelnější pokles přijde v prvním kvartálu 2024 a dál – bude pozice kupujícího oslabovat, neboť poptávka zesílí.

Čemu dnes doba nenahrává, je pak ono zmíněné „pokud si to zájemce může dovolit“. Do situace asi nejvíce promlouvají vyšší náklady spojené s financováním. „To je dané samozřejmě vlivem významně vyšších úroků z úvěrů, než na jaké jsme byli zvyklí za poslední roky, kdy z dlouhodobého hlediska naopak velmi nízké náklady na úvěry podporovaly růst cen nemovitostí na trhu.

Publikováno: 17.1.2024

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích