Jak stanovit cenu garáže?

Jak stanovit cenu garáže?

Ať už disponujete garáží, která stojí samostatně nebo jde o parkovací stání v rámci bytového domu, určit její cenu není snadné.

Ať už disponujete garáží, která stojí samostatně nebo jde o parkovací stání v rámci bytového domu, určit její cenu není snadné. Ceny garáží se liší zejména v závislosti na jejich typu a lokalitě, a to často i výrazně. Vliv na cenu mohou mít i další faktory, například velikost nebo šířka vrat, zda je vytápěná apod.

Pokud zrovna nemáte k dispozici svého ověřeného makléře, který je kompetentní správnou cenu určit, můžete si orientačně udělat vlastní srovnávací analýzu. Ta spočívá v porovnání podobných aktuálně nabízených nemovitostí na trhu.

V posledních 5 letech se cena garáží zdvojnásobila

Další možností je využít cenové mapy, které vycházejí z dat Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) o prodaných nemovitostech. Ku příkladu analýza společnosti Valuo, která vychází z realizovaných prodejů dle ČÚZK, porovnávala ceny v posledních 5 letech, tj. od roku 2020. Z této analýzy vyplývá, že průměrné ceny garáží v jednotlivých krajských městech v posledních 5 letech výrazně rostly, a to často i dvojnásobně.

Kolik stojí garáž ve vašem městě?

Data katastrálního úřadu rovněž odkrývají ceny v různých regionech. Z analýzy totiž vyplývá, že nejdráž se garáže v tomto roce prodávají v Brně. V případě samostatně stojících garáží zde činila průměrná cena cena v letošním prvním čtvrtletí 743 768 Kč. U garáží v bytových domech nebo parkovacích stání to bylo ještě o něco víc, konkrétně 780 611 Kč.

Například v Praze se garáže prodávaly v průměru asi o 200 000 Kč levněji než v Brně. Více než půl milionu stojí garáž ve Zlíně, Hradci Králové nebo Českých Budějovicích. Garáže v bytových domech nebo parkovací stání stojí průměrně přes 600 000 Kč ve městech Liberec, Hradec Králové, České Budějovice a Jihlava.

Nejlevnější garáže jsou v Karlových Varech a Ostravě. Samostatné objekty zde vycházejí v průměru na méně a garážová stání zase na více než 300 000 Kč.

Pokud si nevíte rady s prodejem garáže, neváhejte se ozvat. Doporučíme vám prověřeného makléře z dané lokality.

 

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 5.6.2024

Poslední aktualizace: 5.6.2024

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích