7 tipů, jak zvýšit cenu pozemku před jeho prodejem

7 tipů, jak zvýšit cenu pozemku před jeho prodejem

Při prodeji pozemku je každý majitel primárně zaměřen na maximalizaci ceny. Existuje několik strategií, které mohou přispět ke zvýšení hodnoty pozemku a zlepšit jeho atraktivitu pro potenciální kupce. Tyto kroky nejenže mohou přidat k ceně několik desítek tisíc korun, ale zároveň mohou urychlit samotný prodej.

  • Zajištění přístupu k inženýrským sítím - je klíčovým prvkem při výstavbě nebo rozvoji nemovitosti. Inženýrské sítě zahrnují elektřinu, vodu, plyn, kanalizaci a další důležité infrastrukturní prvky, které jsou nezbytné pro pohodlný a funkční život. Při plánování výstavby je důležité zajistit, aby pozemek měl snadný přístup k těmto sítím, což může zahrnovat například vybudování přípojek či rozšíření stávající infrastruktury. Kvalitní přístup k inženýrským sítím nejen zvyšuje hodnotu nemovitosti, ale také zlepšuje životní podmínky budoucích obyvatel či uživatelů. Zabezpečení spojení s těmito sítěmi je proto klíčovým faktorem při plánování a realizaci jakéhokoli developerského projektu.
  • Změna územního plánu - Pokud vlastníte ornou půdu nebo pozemek využívaný jinak než k bydlení či podnikání, může být výhodné zvážit možnost jeho překlasifikace na stavební pozemek. Pro tento proces je nutné kontaktovat příslušný stavební úřad a zjistit potřebné kroky a procedury. Je důležité mít na paměti, že tento proces může být časově náročný a vyžaduje si určité administrativní úsilí, avšak výsledná změna může výrazně zvýšit hodnotu vašeho pozemku.
  • Příprava terénu - hraje klíčovou roli při prodeji pozemku. Čistý a udržovaný pozemek je mnohem přitažlivější pro potenciální kupce. Proto je důležité zbavit se veškerého odpadu, burin a případných stavebních zbytků. Pokud je pozemek zarostlý, je vhodné zvážit jeho částečné vyčištění. Tato úprava může významně zlepšit první dojem a umožnit lepší představivost o možném využití. Investice do úpravy terénu může mít velký návrat v podobě zvýšené ceny pozemku a zájmu potenciálních kupců.
  • Vytvoření příjezdové cesty - je klíčové pro zvýšení přitažlivosti a přístupnosti pozemku. Dobře navržená a kvalitně postavená cesta může zvýšit hodnotu pozemku a usnadnit jeho prodej. Při tvorbě příjezdové cesty je důležité vzít v úvahu různé faktory, jako je terén, typ vozidel, která budou cestu používat, a potřeby budoucího využití pozemku.
  • Geodetické měření - jasně vymezené hranice pozemku mohou poskytnout potenciálním kupcům jistotu a jasnost. Tímto způsobem se minimalizuje riziko budoucích sporů a zvyšuje se důvěra v proces nákupu. Geodetické měření je klíčové pro přesné určení rozsahu a polohy pozemku, což umožňuje budoucím vlastníkům plně pochopit, co kupují. Měření také poskytuje nezpochybnitelný dokumentární důkaz o vlastnictví a rozsahu pozemku, což je klíčové pro zajištění bezpečného a bezproblémového přechodu vlastnictví. 
  • Marketingová příprava - je klíčovým krokem při prodeji pozemku nebo nemovitosti. Zahrnuje širokou škálu aktivit, které mají za cíl maximalizovat viditelnost a atraktivitu nabízeného objektu a přilákat potenciální zájemce. Některé z hlavních prvků marketingové přípravy zahrnují: 
    1. Profesionální fotografie a videa: Kvalitní vizuální prezentace nemovitosti je klíčová pro upoutání pozornosti potenciálních kupců. Profesionální fotografie a videa umožňují zvýraznit pozitivní aspekty pozemku a představit ho v nejlepším světle.

    2. Marketingový materiál: Vytvoření marketingových materiálů, jako jsou letáky, brožury nebo prezentace, které obsahují důležité informace o pozemku, jeho výhodách a možnostech využití, pomáhá oslovit potenciální zájemce a poskytnout jim ucelený pohled na nabízenou nemovitost.

    3. Online prezentace: Internet je často prvním místem, kde lidé hledají nemovitosti k prodeji. Proto je důležité mít silnou online přítomnost prostřednictvím realitních portálů, sociálních médií a webových stránek. To umožňuje dosáhnout širokého okruhu potenciálních zájemců a zvýšit viditelnost nabídky.

    4. Osobní prohlídky: Uskutečňování osobních prohlídek pozemku umožňuje potenciálním zájemcům získat lepší představu o jeho charakteristikách a možnostech využití. Kvalitní a informativní prohlídky mohou vést k rychlejšímu uzavření obchodu.

    5. Spolupráce s realitními agenturami: Zapojení profesionálních realitních agentů může výrazně pomoci s marketingovou přípravou a prodejem pozemku. Agenti mají znalosti a zkušenosti s prodejem nemovitostí a mohou nabídnout cenné poradenství a podporu v průběhu celého procesu prodeje.

    Správně provedená marketingová příprava může výrazně zvýšit šance na úspěšný prodej pozemku a maximalizovat jeho hodnotu.

  • Právní připravenost je klíčovým faktorem při prodeji pozemku či nemovitosti, který pomáhá minimalizovat rizika a zajistit hladký průběh transakce. Některé důležité body právní připravenosti zahrnují:

    1. Vlastnické právo: Důkladné ověření vlastnických práv k pozemku je nezbytné. To zahrnuje ověření vlastnického listu a zjištění, zda není pozemek zatížený jakýmikoli omezeními nebo zástavami.

    2. Právní dokumentace: Zajištění kompletní a aktuální právní dokumentace týkající se pozemku je důležité. To zahrnuje kupní smlouvy, záznamy o předchozích transakcích, servituty, urbanistické plány a další relevantní dokumenty.

    3. Zákonné omezení: Zjistění existujících zákonných omezení a předpisů týkajících se využití pozemku je nezbytné. To může zahrnovat přísná pravidla ochrany životního prostředí, zónování, stavební předpisy a další omezení.

    4. Finanční záležitosti: Prověření finanční situace spojené s pozemkem, včetně dluhů, daní a poplatků, je důležitou součástí právní připravenosti.

    5. Příprava smluv: Důkladné a srozumitelné smluvní dokumenty jsou klíčové pro jasnou definici práv a povinností kupujících a prodávajících. To může minimalizovat možnost budoucích sporů a nedorozumění.

    6. Právní poradenství: Zapojení právního experta s odbornými znalostmi v oblasti nemovitostí je doporučeno. Právní poradce může poskytnout cenné rady a pomoci zajistit, aby všechny právní záležitosti byly vyřešeny k vaší spokojenosti.

 

Těchto pár tipů Vám pomůže skutečně výrazně zvýšit hodnotu svého pozemku a zároveň usnadnit a urychlit jeho prodej. Každá investice a úsilí vynaložené do přípravy pozemku před jeho uvedením na trh se může mnohonásobně vrátit v konečné prodejní ceně. Prodej pozemku je proces, který vyžaduje pečlivou přípravu, znalost právních předpisů a často i spolupráci s odborníky, kteří vám mohou pomoci dosáhnout nejlepších možných výsledků. Proto se neváhejte před prodejem pozemku poradit. Pokud byste potřebovali pomoc nebo máte další otázky k této tématice, kontaktujte Férmakléři.cz. Jsme tu pro vás, abychom vám pomohli dosáhnout úspěšného prodeje vaší nemovitosti.

Prodávate nemovitost?
Získejte až o 10% vyšší cenu

Nechte si od nás doporučit ověřeného makléře, opravodovného specialistu v oboru,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě.

Jakou nemovitost prodáváte?

Byt
Dům
Pozemek
Jiné

Vybíráme z 11 737 realitních makléřů z celé ČR. Doporučíme vám pouze ty kvalitní,
s nejlepší nabídkou v dané lokalitě. Finální volba je čiste na vás.
Naše srovnání je nezávazné a zdarma.

Publikováno: 19.2.2024

Poslední aktualizace: 6.3.2024

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích