Ceny nemovitostí jdou nahoru. Brzy bude trh nakloněn prodávajícím

Ceny nemovitostí jdou nahoru. Brzy bude trh nakloněn prodávajícím

Nejvhodnější doba pro nákup nemovitosti je však už nyní. Pokles cen nemovitostí se zastavil a ve většině velkých měst se ceny bytů už odrazily ode dna.

Pokud jste kvůli dostupnosti hypoték vyčkávali s pořízením vlastního bydlení, nastává váš čas. Shodují se na tom odborníci z realitní i hypoteční branže. Doporučují nákup nemovitost neodkádat. Ceny nemovitostí rostou už nyní, odložit nákup by se mohlo prodražit. Kdo naopak uvažuje o prodeji, může už teď využít příznivé doby nebo vyčkávat, až ceny nemovitostí s dalším poklesem úrokových sazeb ještě stoupnou.

Při meziročním srovnání posledního čtvrtletí loňského roku ještě ceny starších bytů v některých městech klesaly. V Praze, Brně i Ostravě už však podražily. Porovnáme-li poslední dva kvartály roku 2023, ceny bytů již rostly ve většině velkých měst o jednotky procent. Výjimkou je pouze Ústí nad Labem, kde zlevnily v průměru o 1 %. Nejvíce byty zdražily mezičtvrtletně v Brně (6 %) a v Olomouci (3 %). Praha s dalšími třemi krajskými městy zaznamenala 2% zdražení.

Hypotéky budou dostupnější a levnější

Kdo odkládal pořízení vlastního bydlení na dobu levnějších hypoték, neměl by příliš otálet. Očekává se, že v půli tohoto roku budou nabídkové sazby lehce nad 5 procenty. Na konci roku možná už kolem 4,7 procenta. To se týká velkých bank, které tvoří většinu trhu. Zde bychom se letos neměli dostat pod 4,5 %, protože banky budou ke snižování sazeb přistupovat poměrně konzervativně. Už nyní ale některé menší banky nabízejí sazby i znatelněji pod 5% hranicí.

Výše uvedený graf je váženým průměrem úrokových sazeb nových hypotečních úvěrů a refinancování.

Spolu s poklesem úrokových sazeb dosáhne klient při dané bonitě na vyšší úvěr, respektive mu na zamýšlený úvěr stačí nižší bonita. To zřejmě brzy rozhýbe hypoteční, potažmo realitní trh.

Kdy nastane zlom?

Zlevnění hypoték pod psychologickou hranici 5 % p. a. by mohlo znamenat zlom a vést k výraznějšímu oživení trhu. Nejvhodnější doba pro nákup nemovitosti je však už nyní. Pokles cen nemovitostí se zastavil a ve většině velkých měst se ceny bytů už odrazily ode dna. Trh ale stále čeká na rozhodující impulz, a tím by mohly být levnější hypotéky, jakmile se úrokové sazby vrátí pod 5 procent.

S oživením realitního trhu se naopak situace obrátí ve prospěch prodávajících, protože ceny opět poletí nahoru. Kdo s prodejem nemovitosti vyčkával na lepší dobu, pro toho nastává vhodná příležitost.

Publikováno: 13.3.2024

Mohli jste nás vidět
v těchto médiích